maandag 22 april 2019

Slechtvalk (Falco peregrinus)


Al verschillende jaren broeden slechtvalken op de torenspits van de Onze-Lieve-Vrouwekerk (Of Sint-Donaaskathedraal) te Brugge. Vanaf dit jaar zijn ze ook live te zien via een webcam van Mergus. 

Vanochtend (22 april) waren er drie kleine kuikens op het hoge nest zichtbaar. Van in de Hof Arents is het nest goed zichtbaar, hoog aan de oostflank van de toren. Regelmatig zie je één of beide vogels rond de toren vliegen. 



De slechtvalk is onze grootste inheemse valk en wordt vaak bestempeld als ‘de snelste vogel ter wereld’. Wanneer de slechtvalk zich van erg hoog op een prooi stort, kan hij tot 389 km per uur halen. Dat is uiteraard geen actieve vlucht, het is eigenlijk ‘snel vallen’, doordat zijn aerodynamische bouw en houding nauwelijks valweerstand biedt. (Bron: Natuurpunt)


Het vrouwtje is forser dan het mannetje. Sterk toegenomen nadat de soort bijna was verdwenen door jacht en gebruik van pesticiden. Het zijn prachtige dieren en dit jaar dus ook live te bewonderen via de webcam. Nu maar kijken hoe de jongen gevoed worden en opgroeien.

Geen opmerkingen: