zaterdag 6 april 2019

Zandraket - Arabidopsis thaliana

Zandraket - Arabidopsis thaliana

Een in de lente met kleine witte bloemen bloeiende soort uit de Kruisbloemenfamilie is de Zandraket, Arabidopsis thaliana. Het is een eenjarige soort die in de herfst kiemt en dan een kleine rozet maakt. In het vroege voorjaar ontspruiten uit die rozet rechtopstaande stengels met trossen witte bloemen. Tegen de zomer sterven ze af.

Zandraket - Arabidopsis thaliana (hier Jeruzalemstraat te Brugge)


Tijdens de vruchttijd verkleurt Zandraket naar een beetje rood. Voor de vruchttijd lijkt de Zandraket veel op een Herderstasje, maar als er vruchten aanwezig zijn is het onderscheid snel en gemakkelijk gemaakt.



Binnen de Kruisbloemenfamilie komt een aantal soorten voor met witte bloemen. Een van deze soorten is de Zandraket, Arabidopsis thaliana (L.) Heynh.. Zandraket is een eenjarige soort die in de herfst kiemt en dan een kleine rozet maakt. In het vroege voorjaar ontspruit uit die rozet een of meer rechtopstaande stengels die in april en mei trosvormige bloeiwijzen hebben met witte bloemen. Tegen de zomer sterven ze meestal af. Soms vind je in de late herfst nog wat miezerige bloeiende Zandraketjes, maar dan heb je waarschijnlijk een erg verregende zomer achter de rug.



Dit plantje is zonder twijfel de meest onderzochte plant ter wereld. Als lid van de brassica familie (kruisbloemen) is dit plantje nauw verwant aan brocoli, boerenkool, kaisoi en kool. Maar hij is anders dan zijn familieleden niet zo lekker om te eten (voor mensen dan). Dit plantje was de ook de eerste plant waarvan het hele genoom in kaart werd gebracht.








Geen opmerkingen: