zondag 24 maart 2019

Vuurwants (Pyrrhocoris apterus)


De vuurwants (Pyrrhocoris apterus) is een insect uit de onderorde wantsen (Heteroptera) en de familie vuurwantsen (Pyrrhocoridae).

Ze zijn plat, vuurrood en hebben zwarte stippen: vuurwantsen. Hun 'jasje' ziet eruit als een schild. Hiermee proberen ze andere dieren af te schrikken. En dat lukt ze aardig! Veel vogels durven dit opvallende beestje niet op te eten. Vanaf mei ziet u veel vuurwantsen. Dan komen ze uit hun winterschuilplaats. Ze gaan op zoek naar een partner
De vuurwants is een bontgekleurde soort die een overwegend helder rode kleur heeft met een karakteristiek patroon van zwarte lichaamsdelen en vlekken en hieraan is te herkennen. De wants komt in grote delen van Europa voor en is ook in BelgiĆ« en Nederland te vinden.  (Bron: Wikipedia)

Speenkruid en vuurwants (foto: Liesbeth Spreuwers)


Omdat insecten vaak een slechte naam hebben, aangezien ze veel schade kunnen brengen aan onze tuin en omgeving, wordt vaak foutief gedacht dat alle insecten slecht zijn. Veel mensen denken dat een vuurwants gevaarlijk is. Maar het tegendeel is waar. Het beestje eet graag afgevallen blad. Ook dode insecten staan op z'n menu. Zo helpt de vuurwants u met het opruimen van uw tuin. Vuurwantsen bijten u niet. Ze hebben net als bedwantsen een zuigsnuit. Hiermee zuigen ze alleen blad of dode insecten leeg. 
(Bron: https://huis-en-tuin.infonu.nl/tuin/184562-de-vuurwants-een-onschadelijk-insect.html)





Schadelijk zijn de beestjes niet, maar ze kunnen wel stinken.
Dit jaar zijn de insecten er vroeg bij. Gewoonlijk beginnen ze hun opmars pas aan het einde van de zomer, waarna ze zich terugtrekken om aan hun winterslaap te beginnen. Ze zuigen het sap uit af­gevallen bladeren of vruchten van bomen, voornamelijk lindebomen, en blijven buitenshuis. Ze vangen wordt afgeraden. Ze hebben een steeksnuit waarmee ze kunnen prikken. En om zich te beschermen, verspreiden ze een stinkende stof.
(Bron: Het Nieuwsblad)
Met dank aan Liesbeth Spreuwers (Natuurpunt  Brugge) voor het aanleveren van de foto's.

(Foto: Liesbeth Spreuwers)

(Foto: Liesbeth Spreuwers)

Geen opmerkingen: