vrijdag 29 maart 2019

Kleine veldkers – Cardamine hirsuta

Kleine veldkers – Cardamine hirsuta

Een ander klein plantje dat nu volop in bloei staat en waar je snel achteloos aan voorbijloopt is de kleine veldkers. Ik vond het hier o.a. op de kademuur aan de Steenhouwersdijk.

Kleine veldkers – Cardamine hirsuta (Steenhouwersdijk - Brugge)


Kleine veldkers is een kleine tot zeer kleine wilde plant die voornamelijk tegen de winter kiemt en veelstengelige polletjes vormt die in het voorjaar bloeien. 

De plant heeft een wortelrozet van geveerde bladeren, evenals twee tot vier stengelbladeren. De doosvruchten (hauwen) staan recht omhoog op een lange steel. Als de hauw rijp is springt deze open waarbij de twee kleppen van beneden naar boven snel oprollen, waardoor de zaden weggeschoten worden. Kleine veldkers valt onder de kruisbloemigen, of koolsoorten (Brassicae) en is o.a. familie van de pinksterbloem,  mosterd en het herderstasje.



Cardamine komt van het Griekse cardamine of cardemon, waarmee bedoeld werd “een naar sterkers smakende plant”.  Kardemom is een plant uit de gemberfamilie. Cardamine kan echter ook zijn afgeleid van het Griekse Cardis (hart) en Damao (temperen of verzachten). Het kruid werd vroeger namelijk gebruikt bij hartkwalen en kon de pijn verzachten. Hirsuta betekent ruwharig.

Je vindt kleine veldkers in tuinen, plantsoenen, duinen, rotsachtige plaatsen, akkers, langs heggen, bermen en dijken, tussen bestrating en sterk verweerde muren. Je kunt het plantje als onkruid wieden in de moestuin en dan meteen meenemen naar de keuken, al zou ik deze die ik in de goot vond zelf niet onmiddellijk gaan opeten.



In de keuken: Kleine veldkers is het lekkerst in februari, begin maart, vóór de bloei. Gebruik de plant in salades. Hij is met zijn milde, peperige smaak ook lekker bij roomkaas.

Het plantje heeft ons vooral in deze periode van het jaar een goede aanvulling op ons dieet te bieden, en het heeft ook weer een aantal medicinale eigenschappen. 

Veldkers is verwant met de waterkers. Blijkbaar was het al vroeg bekend dat de diverse soorten kers lekker en gezond zijn.


Geen opmerkingen: