Kandelaartje (Saxifraga tridactylites)
Op oude muren bloeit nu een heel fraai, klein plantje: Kandelaartje (Saxifraga tridactylites). Als je niet oplet loop je het zo voorbij. Toch is het een juweeltje.
Ik vond het ondermeer op de muur in de Rolweg aan de Sint-Sebastiaansgilde, aan de Carmersbrug, langs de Potterierei en aan de Kruisvest.
Saxifraga komt van het Latijnse saxum (rots) en frangere (breken). Het Kandelaartje groeit dus op muren, scheuren en spleten tussen de bakstenen. Vroeger meende men dat de planten het gesteente tijdens de groei had laten barsten. Tridactylites betekent drievingerig.
De Engelse naam is Rue-leaved saxifrage. Dit betekent letterlijk"op Wijnruit lijkende bladeren saifraga". De wijnruit (Ruta graveolens) is echter absoluut geen familie.
De Franse naam is ‘Saxifrage à trois doigts.’ Dit betekent "saxifraga met de drie vingers".
Het kandelaartje is een plant uit de steenbreekfamilie. De bloemetjes zijn maar enkele millimeter groot en hebben vijf kelk- en vijf kroonblaadjes. De bloem heeft tien meeldraden. De centra van de bloemen scheiden glinsterende nectardruppels af. Deze zijn bij zonneschijn te zien.
Kenmerkend zijn de vaak rood aangelopen, met klierhaartjes bedekte stengel en blaadjes.
Kandelaartje is gebonden aan kalkrijke plaatsen en is naast de duinen te vinden op akkers en op open plekken in grasland op droge kalkhoudende grond, begraasde kalkgraslandhellingen, en op bovenkanten van oude stadsmuren.
In Vlaanderen is kandelaartje een vrij algemene soort. In de kustduinen, de Gentse kanaalzone en het Antwerps havengebied is ze algemeen. De verspreiding in de rest van Vlaanderen wordt in hoofdzaak bepaald door de aanwezigheid van rangeerstations en verlaten spoorlijnen. Het aantal vindplaatsen is sterk toegenomen. Kandelaartje bloeit vroeg en tegen de zomer is de soort nagenoeg volledig verdwenen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten