Nu de zon de aarde met haar stralen verwarmt verschijnen de stervormige bloempjes van het speenkruid. Ze lijken zich te spiegelen aan de zon die steeds meer aan kracht wint en in maart steeds hoger aan de hemel komt te staan. Het is lente!
Speenkruid - Ficaria verna verna |
Ficaria is afgeleid van het Latijnse woord Ficus (Vijg), vanwege de vorm van de wortelknolletjes. Verna betekent “van de lente”.
De Nederlandse naam 'speenkruid' is mogelijks afgeleid van de wortelknolletjes die op kleine speentjes lijken of van de toepassing tegen aambeien, oftewel speen.
Oude namen voor deze plant zijn 'vijgwortel', 'oaneklootjes' en 'katteklootjes'.
Het gewoon speenkruid komt voor in parken en loofbossen. Het is een schaduwplant, wat betekent dat het vaak onder struiken en bomen groeit.
Speenkruid is een plant die al heel erg lang gegeten wordt, daarnaast is ook al lang de genezende kracht van dit kleine plantje bekend. Toen vroeger de zeelui, die leden aan scheurbuik, aan land kwamen, gingen zij op zoek naar het speenkruid. De reden hiervoor waren zijn vitaminerijke blaadjes. Men wist toen al dat deze saprijke blaadjes een goed middel waren tegen deze ziekte, maar men had geen idee hoe dit kwam. Pas in 1915 is ontdekt dat dit kwam door de vitamine C die overvloedig aanwezig is in speenkruid.
Ook op de website van “Mens en gezondheid” kom je veel te weten over het gebruik van speenkruid. Zie:
In de volksgeneeskunde werden, vanwege de samentrekkende werking, de knolletjes en de wortelstok gebruikt tegen wratten en aambeien. Aambeien werden ook wel 'speen' genoemd, vandaar weer de naam speenkruid.
Bronnen:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten