zondag 24 februari 2019

Wilgenkatjes (Salix)

De uitzonderlijk zachte lentedagen - eigenlijk is het nog winter - hebben de natuur een boost gegeven. Overal zie je nu ook de wilgenkatjes verschijnen. 

In deze periode zet ik graag wat katjes in een vaas, om ook binnenshuis van te kunnen genieten.  Als je de natuur in je huis haalt, neem je de energie van de plant ook mee. Ik geloof dat elke plant een eigen boodschap en kracht heeft.  En daarbij zoek ik graag naar de betekenis van planten in de stad.

Wilgenkatjes verschijnen al vroeg in het voorjaar aan de wilg (Salix). Er zijn veel soorten wilgen, zoals knotwilgen, treurwilgen en wilgen op stam.



De wilg is een typisch verschijning die u veel langs de waterkant van sloten en rivieren tegenkomt. Wilgen groeien namelijk makkelijk en snel.

Wilg staat symbool voor nieuw leven. Maar dat kan de populariteit van de wilgenkatjes niet verklaren. Het hoge knuffelgehalte misschien wel.

Alle zintuigen moeten worden geprikkeld om de aandacht te trekken. De ‘knuffelbare’ wilgentakjes hebben wat dat betreft een streepje voor: ze nodigen uit tot aanraken. Een andere prettige eigenschap is dat ze drie tot vier weken op de vaas goed blijven. Traditioneel zijn de wilgentakken vooral populair tijdens de lente.



De wilgenkatjes zitten of staan, dit in tegenstelling tot de hangende katjes zoals bij populieren.

De pluizige zaden worden door de wind verspreid, maar zijn slechts korte tijd kiemkrachtig. De meeste soorten zijn te vermenigvuldigen door middel van stekken.

Wilgen zijn pioniersoorten met een grote lichtbehoefte. Wilgen komen in Nederland en België veel voor langs sloten en plassen. Wilgen houden namelijk over het algemeen van een vochtige bodem en groeien zeer snel.



Het geslacht Salix omvat ongeveer driehonderd soorten, waarvan er een twaalftal in Nederland en België voorkomt.

De wilg is tweehuizig. Mannelijke bloemen (alleen met meeldraden) en vrouwelijke bloemen (alleen met stampers) komen dus op afzonderlijke bomen voor. De wilgenkatjes bloeien afhankelijk van de soort, vóór, tegelijk met of net na de bladvorming. De opvallende wit-gele katjes trekken tal van insecten, die zodoende meewerken aan de bestuiving. De zaden zijn vederlicht en kunnen dankzij een ‘kuif’ van haren, die als een valscherm rondom het zaad staat ingeplant, zweven. De kuif zorgt er meteen voor dat het zaad met de voet omlaag landt. Zaden die op een geschikte plaats terechtkomen, kiemen spoedig. Een kale ondergrond is een voorwaarde voor kieming. Daarom typeren we de wilg ook wel als een rasechte pionier. 





Geen opmerkingen: