vrijdag 1 februari 2019

Winterakoniet - Eranthis hyemalis

Als een van de eerste bloeiende plantensoorten in de winter valt de Winterakoniet (Eránthis hyemális) met zijn gele bloemen onder de  bomen direct op. De gele bloemen lijken wel een beetje op boterbloemen, en inderdaad de plant behoort tot dezelfde plantenfamilie: de Ranunculaceae (ranonkelfamilie).

Elk jaar staan er enkele exemplaren onder de bomen langs de Gentpoortvest, in de onmiddellijke buurt van de Katelijnepoort.

Je vindt ze tussen enkele sneeuwklokjes, die met het huidige winterweer hun naam niet gestolen hebben.

Eranthis komt van het Griekse er (voorjaar) en anthos (bloem), dus een voorjaarsbloem. Hyemalis betekent winters of in de winter bloeiend.
Het is een echte schaduwplant. Nu er nog geen bladeren aan de bomen staan kan deze plant heel vroeg gedijen.

Helaas moest ik me vandaag behelpen met de camera van mijn telefoon, vandaar de ietwat bedenkelijke kwaliteit van de foto's. Maar gelukkig heb ik ze vorig jaar met mijn Canon fototoestel in beeld gebracht. Toen was het een zonnige dag begin februari en de planten waren al duidelijk verder in bloei dan nu. 

De fraaie bloemen hebben 6 bloemdekbladen die geel van kleur zijn. Een onderscheid in kelk en kroon is niet te zien. De bloemdekbladen hebben tuitvormige honingbakjes of nectariën. De meeldraden zijn buisvormig. Het aantal bovenstandige vruchtbeginsels bedraagt meestal ook zes en deze groeien uit tot kokervruchten.

Vliegen, wespen en korttongige bijen zijn de normale bezoekers van de bloemen van Winterakoniet, maar gezien de bloeitijd zal er weinig insectenbezoek plaatsvinden.  Alleen op warme zonnige dagen tijdens een zachte winter en de zeer vroege lente is dat mogelijk.




Winterakoniet - Eranthis hyemalis




1 opmerking:

Unknown zei

Krachtige bloemetjes , ook langs de vaartdijk veel te zien. Dank je wel